10 ting der kendetegner de allerbedste kandidater
Er du én af dem? Med afsæt i +1.000 rekrutteringer og +10.000 jobsamtaler har vi samlet vores observationer i forhold til, hvad der adskiller de allerbedste kandidater fra de næstbedste. Vi kan allerede nu afsløre, at de ikke adskiller sig via bedre uddannelsesbaggrund, bedre relationer eller tidligere arbejdsgivere.
De havde noget andet at tilbyde! Et andet fokus! De var særdeles velforberedte og havde (selv)indsigt. Denne kombination, der går godt i tråd med PROSPIRAs ”Indsigt skaber udsyn” resulterede i, at de fik tilbudt jobs. Desværre møder vi – oftere end det burde være tilfældet – kandidater, der ikke forbereder sig (godt nok) til en jobsamtale. Uden rette, nødvendige forberedelse spilder disse kandidater både deres egen og andres tid. Det er ærgerligt!
Nedenfor 10 ting, som du kan gøre for at skille dig ud fra andre (dygtige) kandidater!
De ALLERBEDSTE KANDIDATER kendetegnes ved, at:
- Undersøge virksomheden og mødedeltageren/-erne grundigt før en jobsamtale. De bruger den nødvendige tid før jobsamtalen, så de er sikre på, at du har undersøgt, hvad der er relevante at undersøge. Det tager lidt ekstra tid; men alt andet er spild af tid.
- Forberede kvalificerede spørgsmål baseret på deres undersøgelser, tidligere erfaring og viden om erhvervslivet.
- Sætte sig ind i jobbet og tager også interviewerens perspektiv. De møder med en reflekteret viden om, hvilke udfordringer deres (måske) kommende chef sandsynligvis har eller vil kunne have, og de har proaktivt overvejet mulige matchende løsninger.
- Være omhyggelige og responsive i deres kommunikation før og efter jobsamtalen. De svarer hurtigst muligt – og inden for 24 timer. Såfremt de mangler viden, stiller de relevante, afklarende spørgsmål. De kommunikerer høfligt – og anvender ord som “venligst” og “tak” i deres korrespondance, som fremstår struktureret og uden tastefejl.
- Huske informationer fra forudgående jobsamtaler og integrere denne indsigt – i takt med at rekrutteringsprocessen udvikler sig.
- De ikke besvarer spørgsmål med upræcise, uovervejede svar. De går dybere – og reflekterer både bagud- og fremadrettet – i deres svar. De tilfører reel værdi til jobsamtaler via perspektivering.
- Vide, hvilken værdi de kan bidrage med. De fremstår afklarede, tilpas selvsikre – og deler gerne deres erfaringer og meninger.
- Følge op efter en jobsamtale med en gennemtænkt opfølgningsmail – senest 24 timer efter jobsamtalen. Opfølgningsmailen ”forlænger” jobsamtalen og sikrer kandidaten en plads top of mind hos intervieweren. En velskreven opfølgningsmail kan udgøre forskellen mellem at få et jobtilbud og ikke få et jobtilbud. Så alt andet er spild af tid.
- Være afklaret og klar til at tale om en lønpakke, når intervieweren stiller spørgsmålet: “Hvad skal der til for at få dig ombord?” De kender deres (ultimative) forventninger/krav – og er klar til at forhandle på stedet. De kender deres værdi og er ikke bange for at positionere og profilere sig i overensstemmelse hermed!
- De ikke bekymrer sig, hvis der ikke er et personligt match. De allerbedste kandidater er indstillet på og klar til at forlade en jobsamtale (på en venlig måde), hvis de ikke bliver behandlet respektfuldt. De allerbedste kandidater ved, at kun de mennesker, der ”får” dem, fortjener dem!
Er du én af dem?
REFLEKSIONSSPØRGSMÅL: Hvad gør du før, under og efter jobsamtaler for at differentiere dig? Er der noget, du vil gøre anderledes fremadrettet?